Bize Hemen Ulaşın Tel: 0533 028 06 26


Kulak Burun Boğaz (KBB) kulak, baş ve boyun bölgesinin hastalıklarını içerisine alan bir daldır.

KBB muayenesinde hastayla ilgili şikayet ne olursa olsun her iki kulağı, burunu, boğazı, genizi, gırtlağı ve boyunu mutlaka muayene etmek gerekir.

Dış kulak yolu iltihabı (Otitis Externa); dış kulak yolunun enflamasyonu, iritasyonu veya enfeksiyonunu ifade eder.Dış kulak kanalında pis kokulu, kaşıntılı iltihabi akıntı görülebilir.

Orta kulak iltihabı (Otitis Media) : Orta kulak ve orta kulağa anatomik bölge olarak bağlanan boşlukları saran mukozanın enfeksiyonuna orta kulak iltihabı denir. Temel olarak tamamen hava ile dolu olması gereken orta kulak boşluğunda iltihabi sıvının bulunmasıdır.

Orta kulak iltihabı klinik seyir olarak hastalık tablosu ilk 3 hafta süreyle akut, 3 hafta ile 3 ay arası subakut, 3 aydan uzun süredir görülmekte ise kronik olarak tanımlanır.

Akut orta kulak iltihabı belirtileri; orta kulak boşluğunun akut bakteriyel bir enfeksiyonu olan orta kulak iltihaplarında kulak ağrısı, kulak akıntısı, işitme azlığı, kaşıntı, ateş, bulantı, kusma, iştahsızlık ve diare (ishal) gibi sistemik bulgulara rastlanır.

Kulak kireçlenmesi (Otoskleroz ) : Orta kulaktan iç kulağa sesin iletilmesini sağlayan  kemikçiğin çevresi veya kendisinde oluşan kireçlenme nedeniyle hareketinin kısıtlanması ve ses iletiminin sağlanamamasıyla belirlenen ve genetik geçişi olan bir hastalıktır. Kulak yolundan kulak zarını titreştiren ses dalgaları kulak zarına bağlı olan çekiç kemikçiği ile başlayan ve üzengi (stapes) kemikçiği ile sonlanan orta kulak iletim mekanizmasını aksamasına yol açar.